středa 22. dubna 2009

PETER FUSS - ACHTUNG!









Výstava zničena cca 30 minut po zahájení.

Galerie NOD, Praha
21.04. 2009

A short interview with Peter Fuss regarding his exhibition “Achtung!”

What “Achtung!” exhibition is all about?

A historical experience is often a source of stereotype way of thinking about what is going on around us in contemporary times. The meaning we adjust to symbols is deeply set in our historical memory. The awareness of the past, the memory of the past has direct impact on our perception of the reality. The memory of World War II, of Holocaust, of unbelievable tragedy of Israeli nation makes that in most places of the world a world “Jew” is associated with a world “victim”. Also a Star of David, except for the obvious association to national and religious symbology, makes one recall a picture of Holocaust. The Star of David has become a symbol of a victim, pain and harassement. We do not want to realise that there are places in the world, where the Star of David brings entirely different story behind itself; that there are places, where the Star of David equals swastika.
To the large extent it is the historical memory of the tragedy of the jewish nation, and a historical association “Jew - victim” that makes it difficult for us to accept the fact that the Jews in Israel since years are using a racist politics of segregation and discrimination. That those are Jews themselves that are separating Palestinians in ghettos and enclaves and surround them with the wall, ruin their homes, forbid to move around freely.
The last offense of Israeli army in the zone of Gaza has been lasting for 3 weeks and resulted in over 1400 victims of Palestinian nationality, 430 children and 100 women included. On Israeli side there were 19 victims, among them 4 soliders killed with own blades. During this offense Israeli army has multiple times abused international rights, has not allowed to evacuate wounded civils and has not allowed to bring help to those in need, as a result of which a lot of them died.
It is difficult to understand or accept the fact that the Jewish nation that was so severely experienced by Nazis, today uses similar methodes. And a slogan of fighting the terrorism cannot be used as an excuse for a usage of those methods.

Aren’t you afraid, that those people who survived and were directly touched by the tragedy may feel offended and hurt by the usage of the archive pictures and placement of the Star of David in the context you are putting it?

Those are not archive pictures. As a base of my work I used pictures of “Schindler’s list” by Spielberg and “The Pianist” by Polanski.
More important from that question who would feel hurt by the exposure of David’s Star in that way, is a question how is it possible that people, who remember statements “Nur für Deutsche” today not only accept, but also allowed for roads that may be accessed by Israeli only. How can people who remember the walls of ghetto, behind which jews were closed today allow and accept surrounding Palestinians with walls? How can people whose relatives were murdered just because of having been Jewish, today justify murders of women and children just because they were born Palestinians? How can people who experienced where nationalism and racism may lead to, today in democratic elections vote for the worst racist parties like Israel Our Home, who gets 15 mandates in Knesset, and its leader becomes the minister of foreign affairs?

Aren’t you afraid of being accused of being antisemit?

Former president of Israel, Mosze Kacaw, was accused of a rape and sexual harassement of his females employees. Is the critics of his behaviour going to be the reason for antisemit accusations?

delší verze rozhovoru s Fussem

http://zerozergallery.blogspot.com/2009/04/short-interview-with-peter-fuss.html

Aren’t you afraid of an accusation that you are an antisemite?

I am an opponent of antisemitism. I do not accept the attacks at Israeli nation. It has been multiple times already that I have condemned manifestations of antisemitism and I have stood up against them. That does not mean, however, that I will accept and remain silent about acts of segregation that Jews are performing. I loathe antisemitism as much as any other manifestation of racism. Far too often, in a public debate, under the disguise of antisemite fight, there is actually a suppressed criticism of Jewish politics. Former Israeli president, Mosze Kacaw, has been accused of rape and sexual harassment. Is the criticism of his deeds also a basis for the antisemite accusations?

http://peterfuss.com/

11 komentářů:

  1. Snad jediná poznámka, zbytek by byl na dlouho.
    Izraelci nezavírají Palestince do zdí, jak je tu řečeno. Zavírají do zdí sebe - v obraně před pronikajícími lidskými bombami. Zeď funguje, od té doby se snížil počet sebevražedných teroristických útoků v Izraeli na minimum. (Místo toho prožili posledních pár let Izraelci poblíž hranic s Gazou většinu života v krytech - nenávist je vynalézavá). (A ještě jedno mimochodem: během lednového útoku Izraele na Gazu se v místních krytech schovávali ne snad civilisti - ti byli raději vystaveni střelám - ale udatní bojovníci Hamásu).
    Věci nejsou asi tak jednoduché, jak se zdají.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobře. Připustme pravdivost předchozího komentáře. Věděl-li Izrael a jeho jedna z nejlépe vyzbrojených a vycvičených armád na světě, že bojovníci Hamásu jsou v krytech, proč tedy bombardoval Gazu?! Proč nechal střílet do dětí?! Používal zakázané zbraně obohacené fosforem?! Proč?! Přesně tak. Věci nejsou tak jednoduché, jak se zdají.

    OdpovědětVymazat
  3. Jenomže já to na rozdíl od vás zjednodušovat nechci.

    Jasně, mohli bychom jít zase dál a ptát se, proč do těch dětí (tentokrát izraelských, a tentokrát naštěstí v krytu) střílí Hamás (jako první, dodejme... i když je samozřejmě dětinské řešit "kdo si začal"). Proč ostřeluje, co mu síly stačej, civilní cíle, a dělá všechno, aby izraelskou odvetu vyprovokoval, a pak své vlastní občany nasazuje jako živé štíty do míst, kde má odpalovací rampy. A třetí otázka - jak dlouho se má (jakákoliv vláda na světě) s rukama založenýma dívat ostřelování vlastních občanů a nic s tím nedělat.
    Neříkám, že dělá Izrael všechno dobře. Vy zase myslím můžete uznat, že do své situace je vtlačen. Co byste třeba dělal vy, být premiérem země obklopené nepřáteli, kteří místo dohody s vámi chtějí smrt vás i vašich lidí? A z téhle perspektivy mi potom řekněte, kde je proboha ta podobnost s nacistickým Německem? Bylo snad Německo takhle ohroženo?

    (Notabene, chce-li angažovaný umělec ukázat prstem na špatnost pomocí trochu laciné hyperboly označující tak veskrze absolutní zlo - jako je tohle srovnání s nacisty - proč ukáže zrovna na Izrael? Opravdu se tam páchá největší Zlo, s velkým Z, na světě? Anebo je v tom určitá škodolibá radost, podrásat trochu starou ránu, zkusit hodit na Židy zase pořádný kýbl špíny, který je bude hodně mrzet?)

    Budiž, emoce stranou, jestli můžu poprosit, zkuste reagovat hlavně na to, KDE je ta podobnost. To mi totiž vážně uniká.

    OdpovědětVymazat
  4. Ja nejsem odbornikem v oblasti mezinarodnich vztahu, co ale vim, ze svet je zalozen na rovnovaze. Kde je na jedne strane blahobyt a silna vyzbrojena armada, pak automaticky u souseda zijiciho v otresnych podminkach bez vyhlidky na zlepseni jeho situace a s pocitem krivdy vznika obrovska frustrace. Nezpochybnuji, ze dochazi k zabijeni nevinnych lidi na obou obouch stranach konfliktu. Ale vidim zasadni rozdil v tom, kdyz zabiji fanatik, chudy clovek bez vzdelani, a profesionalni vojak!

    Pokusim se odpovedet na Vas dotaz, co bych udelal jako Izraelsky premier. Okamzite bych ukoncil vojenske operace, obnovil humanitarni pomoc, dodrzoval bych usneseni Rady bezpecnosti a navazal rozhovory se skutecnou autoritou v oblasti a ne s Mahmudem Abbasem, jenž se stal pohou figurkou. Vytahl bych dokumenty, ktere byly dohodnuty jeste za Jasira Arafata. A okamzite bych uznal Palestinsky stat! Jak chcete s nekym jednat, kdyz neuznavate jeho elementarni prava. V jakem pravnim ramci ziji dnes obyvatele Západního břehu Jordánu a pásma Gazy?

    Ja jsem na otazku odpovedel. Ted odpovezte Vy. Nebo chcete pokracovat v nesmyslnych utocich, dokud ty 3 mil. lidi nevyvrazdite nebo neutecou nebo se vam nepodvoli nebo co? V tom ja spatruji podobnost s minulosti. V tom, ze se voli prostredky, ktere nemohou a take nepovedou k mirovemu reseni situace. Ja osobne nejsem priznivcem techto paralel, ale na druhou stranu jak muze narod, ktery vi, jake je to v roli cloveka bez prav, stavet do teto pozice druhe.

    Jestli jste to nepochopil, pak umelecke dilo se Vam nemusi libit, ani me se nelibi, ale vede-li k zamysleni, pak ma pravo byt vystaveno a nemusi se strhavat ze zdi. A vy mate pravo se svobodne rozhodnout, ze na takovou vystavu proste nepujdete. Tim daleko lepe vyjadrite sve preference.

    A na zaver, neexistuje neco jako male a velke zlo. A jestli Vam pripada upozorneni na to, ze Izraelska armada zabiji nevinne lidi, jako skodoliba radost, pak mi uz ani nemusite odpovidat...

    OdpovědětVymazat
  5. Jo a jeste poznamka na okraj. V koncentracich a vubec ve 2.SV neumirali pouze zide.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju za odpověď i za otázky. Můžete mě klidně oslovovat v ženském rodě. Taky nejsem odborník na mezinárodní právo, takže i moji reakci berte jako názor někoho, kdo si utváří názory podle svých informací, které jsou jistě (ostatně nejspíš stejně jako vaše) neúplné.

    Ve spoustě věcí souhlasím. Říkám ano co nejrychlejšímu vytvoření palestinského státu, rozhodně ano humanitární pomoci; souhlasím, že životní podmínky Palestinců jsou otřesné. Vaše odpověď - kdybyste byl izraelským premiérem, okmažitě byste ukončil vojenské operace - mě jen nepřesvědčila z toho důvodu, že já měla na mysli moment PŘED oprací v Gaze, kdy nebylo co zastavovat, pouze tu byly útoky oněch "chudých lidí bez vzdělání", jak píšete, které sice mnoho obětí na životech nepřinesly, ale působily potenciálně nekonečné totální ochromení života ve Sderot i jinde a neustálé nebezpečí, které se mohlo jen stupňovat.

    Vím, že mi můžete namítnout jak to, že reakce ze strany Izraele byla nepřiměřená (byla, já vím), tak i fakt, že to celé bylo reakce na blokádu Gazy. U té druhé námitky bychom se mohli řetězcem příčin a následků dostat bůhvíkam: Izraelci v blokádě viděli jediný způsob, jak se zbavit Hamásu - resp.aspoň ho oslabit, vyvolat jeho svržení samotnými Palestinci, protože víme, jaké cíle si vzhledem k Izraeli Hamás vytyčil (zahnat do moře). Chápu vás, pokud řeknete, že izolace je krutý prostředek a většinou nepomáhá. Taky si myslím. Ale znovu, kdybyste byl tím premiérem, jak byste řešil tohle - mít v zádech Hamás slibující zničení Izraele, rozjíždějící útoky a odmítající uznat možnost, že by mohl mt v budoucnu Izrael za souseda?

    Ale souhlasím, že Izrael je v hrozné morální situaci. Současně s tím je blbý, že jakmile se odněkud stáhne (jižní Libanon, Gaza), začnou na něj odtamtud útočit. A co se s tím má dělat? Izrael je samozřejmě v pozici silnějšího, ale to ho skoro znevýhodňuje: bránit se nesmí, protože to je pak nefér. Co byste řekl přirovnání, které je asi nelichotivé a jistě nedokonalé (omluva předem všem Arabům, kterých si vážím) - máte dítě, kterému nesmíte ublížit už proto, že jste dospělý a ono je bezbranné; jenomže to dítě má radost, že ho ta bezbrannost kryje, a tak vás terorizuje a mučí, co to jde, a kdykoliv vám dojde trpělivost a došlápnete si na něj, staví vás před soud za týrání dětí. Navíc taky víte, že jste to neměl dělat, a tak se bičujete výčitkami svědomí (což Izraelcům neupřete, děje se to a to velmi upřímně).

    Už je to dlouhé, ale jen k výstavě. Taky se mi nelíbí, a taky si říkám, ať si pro mě za mě klidně někde stojí a já na ni akorát nepůjdu. Ale ať nestojí v prostorách židovské obce. Ať tam nestojí o jom ha-šoa a nerýpe se takhle hnusně v ranách těch, co si tamto ještě pamatují. A to je vlastně i k té škodolibosti. Za škodolibost pokládám ukazovat Židům "nejste lepší než vaši vrazi". Protože, a na tom trvám, tohle je nesrovnatelné. Tím "velkým a malým zlem", se kterým nesouhlasíte, jsem myslela hlavně symboličnost, kterou tohle srovnání rozhodně v sobě má - nejen pro Židy, pro českou společnost úplně stejně, a pro pana Fusse taky. Izrael stojí před dilematem, jak nezabíjet a přitom se nenechat zabít. Před tímhle dilematem hitlerovské Německo nestálo. Jestli Izrael páchá zlo - a páchá - tak proto, že je k tomu dotlačen, což mnoho lidí vidět nechce.

    A k poznámce na okraj: vím. Masové plynování bylo ovšem ozkoušeno pouze na Židech. Pro mě to není srovnatelné. Moje otázka na okraj, pokud chceme rýpat, by se týkala pro změnu třeba palestinských Arabů. Ti byli s Hitlerem dobrými přáteli a moc se jim líbilo, že někdo ví, jak s Židy zatočit. Obávám se, že tato skutečnost už v začátcích toho nekonečného a prokletého konfliktu moc vzájemnému porozumění nepřinesla (ostatně jako učebnice palestinských a jiných arabských dětí, běžně poučujících o tzv. osvětimské lži).

    OdpovědětVymazat
  7. A to je presne ono. Neustale premyslite v intencich: muslimove vs. krestany, arabové vs. zide. Presne tohle je voda na mlyn vsem tem zpitomnelym nacionalistum po celem svete. Ten konflikt ale neprinesl oslabeni Hamasu, ba naopak. Mate pravdu, ze utoky Hamasu prisli po nedodrzeni pravidel primeri. Toho presne Hamas vyuzije. Vase predstava zoufale se braniciho Izraele je podle me mylna. V Izraeli existuje skupina naprosto stejnych fanatiku jako na strane Hamasu. Akorat voli sofistikovanejsi a daleko ucinnejsi metody boje. Ten nepomer na strane mrtvych je do oci bijici. Nerikejte mi, ze v Palestine nenajdete jedinyho rozumnyho cloveka, se stejnou podporou verejnosti, jakou mel Jasir Arafat, se kterym by se dalo o techto vecech jednat. Samozrejme, ze Izrael bude muset udelat ustupky, protoze Palestinci jich uz udelali tolik, ze nemaji kam dal ustupovat. Jenomze Izrael jeste zadnej sebemensi ustupek neudelal!

    A ano, plynovani se tykalo Zidu. Slovani byli strileni a popravovani. Opravdu velkej rozdil

    OdpovědětVymazat
  8. Nemůžu říct, že mě úplně netěší, že v podstatě nemáte co kloudného odpovědět.
    1. Hamás ve finále oslabený je, jak dnes potvrzuje většina pozorovatelů a novinářů.
    2. "přemýšlení v intencích atd." - a vy v těch intencích nepřemýšlíte? Nepočítáte snad oběti obou stran, neříkáte: Izraelci jsou vinni tím a tím?
    3. "skupina naprosto stejných fanatiků" v Izraeli nevede ale vládu, a nikdy nevedla; ačkoliv se jedná o poměrně silnou voličskou skupinu (bohužel), jednotlivé vlády ve větší šly vždy ve větší či menší míře proti jejim požadavkům. Viz násilné vyklizení Gazy.
    4. "rozumného člověka se stejnou podporou veřejnosti" - bohužel asi nenajdu, protože Abbás, který rozumný je, tu podporu teď nemá
    5. Izrael ústupky dělá i nabízí, Palestincům je to málo, protože ochota ke kompromisu na vládní úrovni chybí; nejblíž ke kompromisu jsme byli za Baraka, jenomže Jásir si netroufl
    6. Pro nacisty to třeba rozdíl byl. Pořád řešili, že střílení je moc pomalý, a tak mysleli a mysleli, až vymysleli.

    OdpovědětVymazat
  9. Vy taky nemate zrovna co rict. Hamas mozna oslabeny je, ale na jak dlouho. Proc tedy Saronovi prezdivaj reznik z Bejrutu? Abbas nemuze mit podporu verejnosti, kdyz dostava penize od Americanu, aby delal takovou politiku, jakou dela, tzn. zadnou. Jakej ustupek Izrael v posledni dobe udelal? To by me opravdu zajimalo. Prosim konkretne, kdyz ja nemam co rict. Jestli si Jasir netroufl, tak asi vedel proc. A jeste k tem nacistum. Proc americti zide na zacatku valky neudali nic, naprosto nic, aby nacisticke nemecko zastavili?

    OdpovědětVymazat
  10. Abbás teď nedělá žádou politiku, protože má svázané ruce - vzhledem k šílené vnitropolitické situaci, kdy je Palestina rozdělená mezi radikály a umírněné (říkejme tomu tak; nebo možná spíš islamisty a sekulární) natolik, že Hamásovci a Fatahovci víc nenávidí sebe navzájem, než Izrael. Vaše přesvědčení, že je za to "placený Američany", je doklad o tom, že konspirační teorie je stále živá. Jaký by asi Američani měli zájem na tom, aby Abbás nedělal "žádnou politiku"? A mimochodem, Abbás je jediným možným partnerem nejen pro USA, ale i pro Evropu.

    Konkrétní ústupek, ten poslední, bylo jednostranné stažení z Gazy. Šaron tehdy šel tvrdě proti vlastním lidem, radikálům na straně Izraele. (Bylo by fajn, kdyby takhle častěji postupovali Palestinci). Jelikož téhle situace zneužil Hamás ke stupnování násilí, další ústupky se v Izraeli nedaří prosadit.

    Vím, proč je Šaron takhle přezdívaný. Izrael ovšem na incidentu nese vinu pouze nepřímou (mohl a měl vědět, co se tam děje). Již je tradicí, že svět ví hlavně o Šaronovi, nikoliv o falangistech. Což nic nemění na tom, že tehdejší události jsou pro Izraelce obrovské trauma. (Doporučuju film Valčík s Bašírem).

    Že si Jásir netroufl, to byla jeho obrovská chyba. A ž věděl proč? Inu věděl, že mnozí by mu kompromis neodpustili. A neměl odvahu nabízený kompromis (ze strany Baraka taky větší, než by mu většina voličů odpustila) přijmout. Až jednou, doufejme, bude uzavřen mír, dost pravděpodobně bude postaven na přesně stejných kompromisech, jaké tehdy Jásir odmítl přijmout. Hranice podle Zelené linie, Jeruzalém rozdělený, a to včetně Chrámové hory (která měla podle Barakova návrhu fakticky připadnout muslimům). Likvidace osad a kompenzace uprchlíkům.

    Americké Židy na začátku války snad ani nebudu komentovat. Jen by mě zajímalo, co touto otázkou míníte implikovat. Jinak bych vám ráda připomněla, že nacistické Německo zastavila především ta vámi nenáviděná Amerika. Bez ní, Bůh ví, jak by to dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  11. Nenechte se vysmat, damo, zijete-li v predstave, ze nacisticke Nemecko zastavila Amerika. Moc by me zajimalo, proc nebudete komentovat Americke zidy na zacatku valky. Co udelali, aby ji zabranili. Ja vam to reknu, VUBEC NIC! Nato stazeni osadniku si pamatuju. Par lidi (asi 8tis), nebylo nic jinyho nez gesto a to hodne trapny gesto. Kazdy navic dostal jako nahradu 230 000 dolaru. Co dostalo tech nekolik milionu (podle OSN asi 4) Palestinskych uprchliku?

    OdpovědětVymazat